Hoe stel ik mijn koffiemolen af?

 

 

Het afstellen van een koffiemolen is een zeer nauwkeurig werk. Wanneer u daar even de tijd voor neemt dan heeft u daar veel profijt van. Bekijk hieronder de video.

U kunt de volgende instructies opvolgen:

  • Vul het bonenreservoir.
  • Zet de maalstand eerst op de fijnste stand. Uw machine zal nu niet kunnen malen, omdat de maalschijven helemaal op elkaar zitten.
  • Zet vervolgens de maalstand in één keer op grof. Dit is ongeveer een 3/4 omwenteling. De maalschijven staan nu van elkaar af.
  • Vanaf dit punt gaat u de maalstand instellen naar steeds fijner. Kleine stapjes van minder dan 1/4 omwenteling.
  • Bij het instellen van de maalstand steeds het maalsel van de eerste seconden weggooien en pas dan wat maalsel opvangen in een kopje of in je hand.

Wat is de optimale maling voor een lekkere koffie?

De maalstand voor espresso is goed wanneer deze aanvoelt tussen suiker en zout. Het maalsel moet in kleine brokjes uiteen vallen. Bij een optimale maling loopt de koffie in ongeveer 23 seconden in uw kopje.  De kleur is hazelnootbruin en vormt een karakteristiek tijgerpatroon in het kopje. De stroom is ononderbroken en vloeit stopperig als honing in het kopje. Het koekje dat achterblijft in de filterdrager is mooi stevig, niet te droog maar ook zeker niet te nat. 

 

 

 

 

Te grof

Uw koffie loopt te snel door. Het koekje is droog. De koffie is dan niet goed geëxtraheerd, ook herkenbaar aan de lichte kleur van de vloeistof.

 

 

 

 

Optimale maling

Een optimale koffiemaling loopt in een stroom door. De crèmelaag heeft een hazelnootbruine kleur in een tijgerpatroon. Er zijn wel meer criteria voor een perfecte koffie

 

 

 

Te fijn

Uw koffie loopt te langzaam door. Het water heeft moeite om door de steviger puck heen te komen. Het koekje is erg nat of heeft zelfs een laagje water.